Titulní stránka
Poslední aktualizace stránky: 26. července 2011 - 08:15Volvox.cz si právě čtou 3 lidé
e-mail

Novinky O nás Katalog Kavárna Zajímavosti, archiv Zajímavé odkazy na internetu Veletrhy Obsah koąíku
O NÁS


Kontakty

Knihkupectví

Katalog ISBN

TOP 50

Napsali o nás

HLEDÁNÍ


Potvrdíte stiskem ENTER

Jezte plevel, budete vitální


Použití čerstvých či sušených bylinek v kuchyni se v poslední době stalo – v tomto případě pozitivní – módou. Většina jejich konzumentů se ovšem omezuje na několik málo druhů, které se dají zakoupit v odděleních zeleniny v supermarketech. Většina lifestylových časopisů pak omílá pořád dokola mátu, tymián, levanduli & spol.

Což o to, zaplaťpánbůh alespoň za to, svět bylin je ale mnohem rozmanitější. Všude kolem nás rostou rostliny, které jsou schopny nahradit zemědělské produkty, jež běžně kupujeme v obchodech. Přesvědčivě to dokazuje jeden z prvních guruů moderního bylinářství Ben Charles Harris ve své knize s lapidárním názvem (výzvou) „Jezte plevel“ (vydal Volvox Globator). Kniha vyšla v USA už v roce 1969, přesto její poselství zní pro naše – předsudky zatížené – přesvědčení o tom, co je zdravá poživatina, revolučně i dnes.

Za zdravou je všeobecně považována zelenina, tento výraz ovšem existuje přibližně dvě stovky let. Předtím byly všechny každodenně používané zeleninové produkty známé jako byliny a jejich divoké druhy jsou ostatně předky všech dnes pěstovaných zelenin. Nezanedbatelný je nejen potravinářský, ale i léčivý přínos bylin – řada z nich dokáže léčit choroby podobně účinně jako moderní léky. Ty ostatně navíc ve valné většině pouze napodobují to, co příroda poskytuje už dávno.

Přesto dnes převážná většina lidí považuje většinu bylin za „trávu“, plevel nebo obtížného škůdce v pečlivě pěstěném trávníku, se kterým je nutno za každou cenu bojovat. Pokud si přečtete Harrisovu obhajobu 150 divoce rostoucích bylin, možná změníte názor. Přírodní poživatiny v mnoha případech obsahují více zdraví podporujících živin, minerálů a vitaminů než mnohé druhy zahradních zelenin. Příklad? Třeba potočnice ( jak název napovídá, najdete ji u potoků) obsahuje 3x více vitaminu E než hlávkový salát a takřka 3x více vápníku než špenát. Kromě toho se může pochlubit i vysokým obsahem sodíku, draslíku a prvků, které jsou potřebné k posílení krevního toku – síry, železa, mědi a manganu. Pro potočnici horoval i lord Byron a historici dokonce předpokládají, že vysoká konzumace potočnice ve staré Spartě byla jedním ze zdrojů spartské vitality, rozhodnosti a důvtipu.

14. 07. 2011, Literární noviny

© 1991-2017 VOLVOX GLOBATOR
Vytvořilo a spravuje studio LAMA

Počet přístupů na tuto stránku: 2706