Titulní stránka
Poslední aktualizace stránky: 27. ledna 2011 - 12:55Volvox.cz si právě čtou 2 lidé
e-mail

Novinky O nás Katalog Kavárna Zajímavosti, archiv Zajímavé odkazy na internetu Veletrhy Obsah koąíku
O NÁS


Kontakty

Knihkupectví

Katalog ISBN

TOP 50

Napsali o nás

HLEDÁNÍ


Potvrdíte stiskem ENTER

1001, chutí, které musíte poznat, než umřete


„Potraviny v supermarketech už pomalu ani jídlo nepřipomínají,“ říká Frances Caseová, šéfeditorka knihy 1001 chutí, které musíte poznat, než umřete

Encyklopedie lahůdek z celého světa nabízí optimální důkaz o netušené rozmanitosti surovin i produktů gastronomie. Lze díky ní získat představu nejen o zdroji chutí, seznámit se s příběhy delikates, ale především zažít fascinaci autorů nad ingrediencemi bez ohledu na to, zda jde o luxusní nebo cenově běžně dostupné potraviny. Čtenář může být při prvním nahlédnutí do knihy zaskočen, že v encyklopedii zdaleka nepřevládají hotové pokrmy, ale podstatnou roli hraje ovoce, zelenina, koření a ochucovadla nebo semena. Při soustavném vyhledávání jednotlivých hesel však přijme takovýto návrat ke kořenům potěšení z jídla. Slanorožec evropský, vodní kaštany, matcu-take, cassabanana nebo mangostan znamenají jen krátkou ukázku toho,, co lze najít v labyrintu kulinářství. Přesto hlavní pozornost přitáhnou mléčné výrobky, ryby a mořské plody, maso, a zvláštní postavení si zachová pečivo a těstoviny nebo sladkosti.

Z členění do devíti kapitol vyplývá, že v knize není ani jedno heslo věnováno alkoholickým nápojům. Mezi ochucovadly lze najít kvasnicový extrakt, což je vedlejší produkt při výrobě piva, v části o zelenině chmelové výhonky. Nejmladší chmelové výhonky jsou v knize charakterizovány jako „luxusní plodina a nejdražší zelenina.“ Mají extrémně krátké období sklizně a používají se především v belgické kuchyni. Samozřejmě převládají lahůdky z francouzské, italské, japonské, ale i německé kuchyně. Olomoucké tvarůžky představují našeho jediného zástupce. Lépe jsou na tom pochoutky k pivu, kde poměrně širokou paletu od bavorské sýrové pomazánky obatzda, přes vyzrálou goudu tvoří především sušené šunky. Unikátní zůstává přehled ryb a mořských plodů. Pokud chcete postavit na poličku vedle digestoře deset nejzajímavějších knih o gastronomii, 1001 chutí, které musíte poznat, než umřete, by mezi nimi neměla chybět.

Kolektiv autorů, 960 stran, první vydání v češtině VOLVOX GLOBATOR, Praha 2010/ v originálu 1001 Foods You Must Taste Before You Die, Quintessence Book, Londýn 2008

26. 01. 2011, Pivo, Bier & Ale, číslo 1

© 1991-2017 VOLVOX GLOBATOR
Vytvořilo a spravuje studio LAMA

Počet přístupů na tuto stránku: 2621